Folclorul = ???

Ce este folclorul?

De: Mihai Teodor Naşca

Definiţia Dicţionarului explicativ al limbii române pentru folclor este următoarea: totalitatea creaţiilor artistice, literare, muzicale sau plastice a obiceiurilor şi tradiţiilor populare a unei ţări sau ale unei regiuni, originea sa fiind engleză, de la cuvântul folklore. Ce părere au interpreţii de folclor despre “obiectul muncii” lor, veţi afla în cele ce urmează. E adevărat că nu le-am cerut acestora o definiţie de carte sau dicţionar, ci o definiţie proprie, aşa cum o simte fiecare.

Domnica Dologa: Este sufletul unui popor, gândirea lui, sentimentele lui, trăirile lui, zic eu.

Teodor Sîntean: Folclorul este toată bogăţia poporului nostru. Pentru mine, dacă nu ar exista folclorul, nu ştiu cum aş vedea viaţa. În folclor se regăseşte toată viaţa ţăranului român, care-şi munceşte pământul.

Adrian Arghir Cioată: Folclorul cred că este un stil aparte de muzică, de ceea ce simte omul. Folclorul îl reprezintă pe omul simplu, în primul rând. Folclorul muzical reliefează şi supărările omului, dar şi bucuriile omului, care şi ele se pot regăsi în acest stil de muzică.

Alexandru Recolciuc: Când spui folclor, spui identitate. România are un folclor destul de bogat şi oriunde mergi, costumele şi cântecele populare sunt admirate. Ouăle încondeiate ne reprezintă pe noi, pe bucovineni.

Andrei Bărbos: Sunt foarte mulţi oameni cu har care se exprimă cioplind lemnul în vreme ce se află la stână, femei împistrind un covor, păcurarul cântând din fluier, ceteraşul satului, la joc.

Camelia Cosma Stoiţă: Folclorul este sufletul curat şi ce are românul mai pur şi mai curat: cântece, costume, tradiţii, satul.

Ionel Coca: Folclorul este cartea noastră de vizită în lume, este tradiţia noastră vie, păstrată şi transmisă prin viu grai, este cel mai sfânt şi curat lucru ce-l poate avea un român în inima lui. Identitatea românului.

Nicolae Mureşan: Folclorul este sufletul neamului românesc, talpa ţăranului român  şi rădăcina acestui neam. N-a venit folclorul pe lume că am vrut noi. A venit pentru că aşa a vrut Dumnezeu, ca acest popor român să aibă aşa un folclor. Toate popoarele or fi având câte ceva, dar noi avem un folclor de neasemuit. Câtă varietate de costume avem noi, câte mii de sate om fi având oare?

Costel Popa: “Folclorul reprezintă sistemul de virtute al vieţuirii noastre”

Traian Ilea: Folclorul înseamnă, în opinia mea, un război de ţesut, un cântec, o haină tradiţională.
Valeria Codorean Ilea: Mă gândesc la obiceiuri, la cântece, la sărbătorile noastre dragi.

Ştefan Vlad: Pot fi date o infinitate de definiţii. Folclorul este lada de zestre a oricărei civilizaţii, cred că este insigna, emblema cu care nu numai că te defineşti ca om, ca popor şi cu care te evidenţiezi faţă de alte popoare. Din perspectiva aceasta a integrării şi globalizării eu cred că noi vom aduce personalitatea noastră în acest conglomerat.

Cornelia Radocea: Folclorul... să-ţi curgă lacrima şi să ţi se facă pielea de găină când auzi o doină, să chiui şi să joci la veselie.

Doru Pop: Folclorul vine din adâncul sufletului şi din pământ. Românul e trup şi suflet dedicat folclorului. Cu părere de rău spun că au rămas ca o amintire acele jocuri de sărbători. Lumea nu mai ştie ce este un bal. Tineretul din ziua de azi vrea altceva.

Izidor Tudoran: Folclorul ne caracterizează pe noi. Un popor se defineşte prin tradiţii, prin obiceiuri şi fiecare trece prin sufletul omului. Cred că fără folclor nici nu am exista!  Orice eveniment din viaţa noastră, fără folclor nu se poate!

Leontina Fărcaş: În mâinile mele este o părticică infimă din folclor, dar îl ţin cu mare sfinţenie şi e la mare preţ. Este ca un bulgăre de aur, cel pe care îl ţin eu şi ca mine pătimaşi în ale cântecului popular. Eu vreau să vă spun că atâta timp cât voi mai fi şi sunt voi duce acest folclor şi aşa cum v-am spus lucrez cu aceşti copii, simt izul de veşnicie al folclorului. Eu personal nu îl voi lăsa să piară.

Marinela Baba: Folclorul este cartea de vizită a poporului român.

Mia Dan: Folclorul este creaţia populară. Sunt cântecele care vin din satele noastre  şi dumneata te-ai născut la ţară şi ştii foarte bine ce spun eu. Folclorul e cântecul omului care merge la secerat, la fân, la sapă, după lapte la stână… asta este folclor!

Reta Rus: Folclorul este ceea ce ne reprezintă ca şi naţiune. Prin asta arătăm tuturor că suntem români.

 

CITEZ SURSA: Informatia de Mures, din data de 15.05.2008, Articol realizat de Mihai Teodor Nasca.